Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>BÖLGE
3 Mayıs 2017 Çarşamba - 18:51

'Tabuttan kılıç çıkmadı'

Rus general veya üst düzey subaya ait olduğu düşünülen cesedin bulunduğu tabutun herkesin gözü önünde açıldığını belirten Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, içerisinden pırlanta kılıç çıkmadığını belirtti.

 Tabuttan kılıç çıkmadı

Ardahan merkeze bağlı Karagöl ilçesinde kazı çalışması sırasında ortaya çıkan ve Rus general veya üst düzey subaya ait olduğu düşünülen cesedin bulunduğu tabutun herkesin gözü önünde açıldığını belirten Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, içerisinden pırlanta kılıç çıkmadığını belirtti.
Alp, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında (93 Harbi) ölen Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’a ait olduğu iddia edilen tabutun içinde pırlanta bir kılıcın da olması gerektiği yönünde Rus medyasında çıkan haberlerinde gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"Tabut içerisinde herhangi bir kılıç yada benzeri bir kültür varlığı, taşınır kültür varlığı yoktur"
Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, "25 Nisan tarihinde Ardahan’da inşaat kazısında bulunup, 26 Nisan 2017 tarihinde bizim müze arkeologlarının, uzmanlarının denetiminde, bir heyet huzurunda tabut kapağı açıldıktan sonra, ilk tespitleri yapılan, içerisinde üniformalı askerin bulunduğu iskelete ait tabutun içerisinde herhangi bir taşınır kültür varlığının olmadığını daha önce açıklamıştık. Ancak bu son günlerde yine basında ve diğer haberlerde bir kılıç olabileceği şeklinde bazı haberler yayınlanmıştır. Bunun gerçekle bir ilgisi yok. Açılan tabutun içerisinde sadece iskeletleriyle birlikte bir Rus subayı ya da generali olabileceğini tahmin ettiğimiz bir iskelet mevcut olup, bunun dışında tabut içerisinde kılıç veya benzeri taşınır kültür varlığı niteliğinde herhangi bir malzeme, eşya ya da başka bir özellikte bir takı veya benzeri bir şey çıkmamıştır. Tabut ve tabutun içerisindeki iskeletle ilgili ayrıntılı raporları hem Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığına, hem Bakanlığımız Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğüne, hem de Koruma Kuruluna ayrıntılı raporları, dosyalarımızı zaten gönderdik. Resmi yazışmalarla bunları bildirdik. Ama sonuç olarak tabut içerisinde herhangi bir kılıç yada benzeri bir kültür varlığı, taşınır kültür varlığı yoktur" dedi.

"Rusya’dan herhangi bir yazılı başvurumu Müze Müdürlüğümüze yapılmadı"
Rus general veya üst düzey subaya ait olduğu düşünülen tabutla ilgili Rusya’dan herhangi bir resmi başvurunun olmadığına dikkat çeken Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, "Bize şuana kadar Rusya’dan bir heyetin talebi resmi olarak ulaşmamış. Ancak Ardahan Valiliği ile konuyu koordinasyon şeklinde, valiliğin bilgisi dahilinde çalışmaları yürütüyoruz. Rusya’nın Trabzon Başkonsolosu bu konuda, çıkan haberlerin doğruluğu konusunda bizimle görüşme yaptı. Bu haberlerin doğru olup olmadığı hususunu sormuşlardır. Ayrıca bir de Rus Haber Ajansından telefonla bizi arayarak burada bir açıklama yapılmadan önceki ilk tabutun çıktığı gün, böyle bir olayın olup olmadığını, bu tabutun Kars Müzesine getirilip, getirilmediği konusunda soru sormuşlardır. Ama bunlar şifai olarak konuşma şeklinde, yazılı olarak herhangi bir başvuru müze müdürlüğümüze ulaşmış değil" diye konuştu.

"Bilimsel heyet oluşturulacak"
Ardahan’da inşaat kazısında ortaya çıkan tabutun içerisindeki iskeletinin kime ait olduğunu, oluşturulacak bilimsel heyetin aydınlatacağını ifade eden Alp, "Tabut içerisinde üniformalı, apoletli iskeletin kimliği hakkında henüz ilmi bir çalışma yapılmadı. Ama ilmi çalışma yapılmadığı için Genel Müdürlüğümüze gönderdiğimiz dosyada, ivedi olarak özellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden antropoloji bölümünden, tarih bölümünden, arkeoloji bölümünden ve müzemiz uzmanlarının katılımıyla bir bilimsel heyetin oluşturulup, iskeletin kimliği hakkında ciddi bir kaynak taraması yapıp, çalışma yapması için bir heyet oluşturulmasını istedik. Genel Müdürlüğümüzde bu konuda çalışmaları başlattı. Yakında bu konuda bir heyette oluşturulup çalışmaya başlar" şeklinde konuştu.

"Tabutun içerisinde üst düzey bir Rus subayı, ya da generali var. Ama ismi konusunda net bir bilgiye henüz sahip değiliz"
Tabutunun içerisinden çıkan iskeletin kime ait olduğunun henüz belli olmadığını belirten Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, cesedin kime ait olduğunun bilimsel araştırmalar sonucu DNA testleriyle kesinlik kazanacağını kaydetti.
Alp, "İlk incelemelerimizde tabutun içerisinde iskeletin, Rus askeri birliklerinin Kafkasya’daki 1’nci Kafkas Kolordusuna bağlı, Ardahan’da görev yapan birliklerden birisinin başındaki üst düzey subaylardan ya da generallerden birisine ait olma ihtimali çok yüksek. Bu apoletteki 3 yıldız ve ortasındaki 20 rakamı da Ardahan’a en yakın noktada bulunan Ahıska 20’inci tümenin bir müddet Ardahan’da görev yaptığı bilinmektedir. Bu 2’nci Tümen Komutanın iskeletinin olabilme ihtimali de yüksek. Ancak dediğim gibi bunlar antropoloji bölümünden gelecek olan ilgili akademisyenlerin, hem iskeletin ölüm nedeni, hem de DNA testleri yaptırılacak. Tarih bölümünden gelen akademisyenler de kaynak taramasıyla, arşivlerin taranmasıyla, o dönemde bölgemizde Rus işgali altında, kalan bölgemizdeki üst düzey Rus generallerinin isim listesini kontrol edip, bölgemizde vefat edenler hangileri ise onlar üzerinden Rus kaynakları taranarak, onlar üzerinden isim belirlemesi mutlaka yapılacaktır. Arkeoloji bölümünden katılacak akademisyenler de tabutun arkeolojik incelemelerini tamamlayıp, bilimsel bir makale ya da rapor şeklinde bunun duyurusunu yapacağız. Ama şu kesin tabutun içerisinde üst düzey bir Rus subayı, ya da generali var. Ama bu isim, bu generalin, üst düzey subayın ismi konusunda net bir bilgiye henüz sahip değiliz. Bahsettiğim ayrıntılı, hem konservasyon, hem de ilmi çalışmaların sonra netleştikten sonra gerekli açıklamalar yapılacak" dedi.

 
Madalya rekoru kırdılar
 
Sekmen: 'Gençler geleceğimizdir'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cazibe Merkezi sayısı 11'e yükseldi
Adana, Mersin ve Mardin ileri cazibe merkezi programına dahil edildi.
DAİB Gürcistan'la ticarete yoğunlaştı
Gürcistan ekonomisinin giderek gelişmesiyle Doğu Anadolu İhracatçılar ...
KUDAKA Bayburt'ta toplandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 87. Yönetim Kurulu Toplantısı, ...
 
Akçakale Mağarası ilgi odağı oldu
Türkiye’nin en büyük mağaralarından birisi: Akçakale Mağarası
Pasinler'de hafif şiddetli deprem
Pasinler'de hafif şiddetli deprem meydana geldi
Hizmet İş'ten Erzurum buluşması
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Hak-İş) bağlı Hizmet İş Sendikası ...
 
Bodrum Tanıtım TIR’ı Erzurum'da
Eşsiz Bodrum Tanıtım TIR’ı rotasındaki 19’uncu durak olan Erzurum’a ulaştı. ...
KUDAKA sertifikalandırdı
Erzincan’ın Tercan ve Çayırlı ilçelerinde düzenlenen modern hayvancılık ...
Öz ve Küçükler'den AİÇÜ çıkarması
Ak Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva