Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
20 Eylül 2014 Cumartesi - 09:55

'Obezite ile Mücadele de Ben de Varım'

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, ‘Obezite ile Mücadele de Bende Varım Projesi’ kapsamında çalışmaların devam ettiğini ve her geçen gün obezite ile mücadeleye katılanların arttığını belirtti.

 Obezite ile Mücadele de Ben de Varım

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, ‘Obezite ile Mücadele de Bende Varım Projesi’ kapsamında çalışmaların devam ettiğini ve her geçen gün obezite ile mücadeleye katılanların arttığını belirtti.
Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almakta. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucunda yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmekte. Bu kapsamda Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü, Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte “Obezite İle Mücadelede Ben De Varım” projesi planlanmış ve proje 4 Eylül 2012 tarihinde başlamış olup, halen devam etmekte.  2013 yılı itibari ile proje ortaklarına Büyükşehir Belediyesi dâhil edilerek güçlendirildi. 
Erzurum’da başlatılan ‘Obazite ile Mücadelede Ben de Varım’ projesi kapsamında bilgi veren Cumhur Hakkı Çankaya, “Tüm dünyada bu kadar hızlı artan, bireyleri ve toplumları etkileyen başka bir hastalık bulunmamaktadır. Bu nedenle obezite ile mücadele konusunda tüm dünyada ve ülkemizde politikalar ve projeler geliştirilmektedir. Bu kapsamda Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü, Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte “Obezite İle Mücadelede Ben De Varım” projesi planlanmış ve proje 4 Eylül 2012 tarihinde başlamış olup, halen devam etmektedir.  2013 yılı itibari ile proje ortaklarına Büyükşehir Belediyesi dâhil edilmiştir. Proje kapsamında yapılan spor faaliyetleri, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün 5 spor tesisinde haftada 3 gün,ücretsiz olarak, antrenör ve sağlık ekibi eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bayanlar belirlenen güzergâhlarda Büyükşehir Belediyesine ait araçlarla ücretsiz olarak spor salonuna taşınmaktadır. Spor yapılan salonlar; Curling Arena, Palandöken Spor Salonu, Yakutiye Spor Salonu,  Cemal Gürsel Spor Salonu, Aziziye Spor Salonu’dur. Projemize katılmak isteyen bayanların bu spor salonlarına başvurmaları gerekmektedir.” dedi.
‘HER GEÇEN YIL ARTIYOR’
Roje kapsamında mücadeleye katılanların her yıl arttığına dikkat çeken Cumhur, “Projemize katılan bayan sayısı 19 Ekim 2012 tarihi itibariyle 510 kişi,  Aralık 2012 tarihinde 610 kişi olarak belirlenmiştir. 2013 Mart ayında spor yapan bayan sayısı 1200’e ulaşmıştır.Projemiz halen devam etmekte olup Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bayanların diyetisyen eşliğinde boy, kilo ve yağ ölçümleri yapılmakta, beslenme ve fiziksel aktivite eğitimleriverilmektedir. Fiziksel aktivitenin öneminin tartışılamaz olduğu günümüzde amacımız, asrın hastalığı olarak tabir edilen obezite ile mücadele etmektir.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE OBAZİTE GERÇEĞİ
Cumhur Hakkı Çankaya, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde deobezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezitesıklığı, Erkeklerde yüzde 20,5Kadınlarda ise yüzde 41 iken toplamda yüzde 30,3 olarak bulunmuştur. Yine ülkemizde yapılan TURDEP-I çalışmasından 12 yıl sonra yapılan TURDEP-II çalışmasında Türk erişkin toplumunda 1998’de yüzde 22,3 olan obeziteprevelansının yüzde 40 artarak 2010 da yüzde 31,2 ye ulaştığı görülmüştür. Kadınlarda obeziteprevelansı yüzde 44 erkeklerde ise yüzde 27 olarak saptanmış ve son 12 yılda prevelansın kadınlarda  yüzde 34, erkeklerde ise yüzde 107 arttığı bildirilmiştir.” dedi.
TEKNOLOJİ EŞİTTİR OBEZİTE
Teknolojinin gelişmesiyle obeziteninde arttığını vurgulayan Çankaya, “Günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır. Dolayısı ile bireylerin gün içerisinde harcadığı enerji miktarı azalmıştır. Obeziteye neden olan en önemli faktör; yanlış beslenme alışkanlığı ve aktivite yeter¬sizliğidir. Birçok ülkede fiziksel aktivite yetersizliğinin şişmanlık için önemli bir etken olduğu sonucuna varılmıştır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı kilonun sürdürülmesinde, dayanıklılığın artmasında, güç ve esnekliğin artmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.” diye konuştu.

 
‘Gazilik ebedi bir şereftir’
 
Erzurum’da sıcağa veda, soğuğa merhaba…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TIR şarampole uçtu: 1 yaralı
Kaza, Kars-Erzurum Karayolunun Kağızman Kavşağı mevkiinde meydana geldi. ...
Akgül Pet-Shop kültürünü sorguladı
Hayvan sevgisiyle dolu insanların en uğrak mekanlarından biri olan Pet ...
Polis Fm’de ‘Alzheimer’ gündemi
Erzurum Polis Radyosu'nda "Sağlığın Sesi" programında birbirinden farklı ...
 
Erzurumspor’a esnaf vefası
Pasinler Belediyesi’nin hemen yan tarafındaki dükkanında ekmeğini iğne ...
Erzincan yolunda tır yangını
Kayseri’den yüklediği mobilyayı Erzurum’a götüren Şaban Saklıca idaresindeki ...
20 dakika yağmur yağdı, böyle oldu
Erzurum’da yağmur yağışı vatandaşları hazırlıksız yakaladı.
 
Narman Kuruçalı’da istinat duvarı tepkisi
Narman İlçesine Kuruçalı Mahallesi'nde devam eden dere ıslahı çalışmaları ...
‘Ahıska’da ciddi bir insanlık dramı var…’
Görmez, ‘Ahıska'daki en büyük sorun Geri Dönüş Yasası çıktıktan sonra ...
Uzundere'de yaz, kentte sonbahar
Hava sıcaklıkları mevsim normallerine dönerken, hava sıcaklık değerleri ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva